Barbier in Rotterdam sinds 1903 knippen en scheren

Een barbier in Rotterdam met meer dan 100 jaar historie. Barth Haarmode begon in oktober 1903 toen Karel Barth aan de toen landelijke Dordtse Straatweg een zaak als barbier in Rotterdam. Op de winkelruit van de barbierszaak stond het opschrift: “Salon voor scheeren en knippen”.

barbier in rotterdam

De barbier in Rotterdam

Bij de barbier in Rotterdam waren de tarieven voor knippen 5 cent en scheren 3 cent. De werktijden van de kappers van s’morgens 7 uur tot s’avonds 10 uur en op zaterdag tot 12 uur s’nachts.

In 1912 verplaatste Karel Barth zijn zaak naar het hart van Charlois en belande de herenkapsalon in 1937 uiteindelijk op de Wolphaertsbocht.In 1950 heeft zijn zoon Piet Barth het kappersbedrijf van zijn vader officieel overgenomen.

De grootste herenkapsalon van Rotterdam

Met het verstrijken der jaren werd de klantenkring zo groot dat hij vier bedienden in dienst nam als barbier, die hij destijds al medewerkers noemt. Aad Volwerk, zijn oudste kappermedewerker, werd in juli 1973 compagnon van Piet Barth. Gezamenlijk bouwden zij de kapsalon uit tot de grootste herenkapsalon van Rotterdam.

Inmiddels was de v.o.f. uitgebreid met Simon Huisman en ging Piet Barth met pensioen. In 1998 moest het oude winkelpand van Kapsalon Barth wijken voor nieuwbouw. Sindsdien is Kapsalon Barth gevestigd op de Wolphaertsbocht 95 in Rotterdam.

Sarie van Elswijk als opvolger

Inmiddels kwam Sarie van Elswijk als opvolger in beeld. De verhuizing was voor de inmiddels 60-jarige Aad Volwerk een mooi moment om zich terug te trekken met de bedoeling het stokje door te geven aan Sarie van Elswijk. Sarie is kapster sinds 1979 bij kapsalon Barth.

historie barth haarmode kapsalon

In oktober 2003 was er een uitgebreide receptie met oude klanten ter gelegenheid van het 100jarig bestaan van Barth Haarmode. Alle kapsters en aanhang zijn drie dagen naar EuroDisney geweest om het 100 jarig bestaan van Barth Haarmode te vieren.

Het succes van Barth Haarmode

Het succes van Barth Heren en Dames Haarmode is mede te danken aan de voortreffelijke medewerkers die wij in al die tijd hebben gehad en nog hebben. Het vakmanschap wordt gewaarborgd door het regelmatig volgen van diverse cursussen.

krantenknipsel barth haarmode 100 jaar
Artikel met een foto van Dick Sluijter